Yatırımların karlılık sonuçlarını bulmak için yapılan finansal ve mali hesaplamaların bütününe verilen isimdir Finansa fizibilite. Finansal fizibilite de asıl amaç yatırımın karlılık sonuçlarını hesaplamaktır. Nedir karlılık sonuçları ve finansal fizibilite süreçleri nedir?
Finansal Fizibilite Süreçleri
Finansal fizibilite çalışması öncelikle yatırımın varsayımları ile başlar. Kapaste nedir, ne kadar üretim yapabiliriz ve en önemlisi ne kadar satabiliriz. Bu soruların cevabından sonra ilk hesaplanması gereken yatırımın tahmini gelirleridir.
Sonraki süreçte yatırım yapıldıktan sonrak işletme giderlerinin hesaplanmasına geçilir. Yatırımın işletme giderleri ürünü yada hizmeti verebilmemiz için gerekli olan harcamalar bütünüdür. Ufak tefek detaylar olmakla birlikte böyle bir genelleme yapabiliriz.
İşletme giderleri hesaplandıktan sonra çok ana tabloları anlatarak devam edeceğim aradaki ufak tefek hesaplamalar ile konuyu çok fazla detaylandırmak ve uzatmak istemiyorum.
Asıl önemli tablomuz yatırımın tahmini gelir tablosu ve nakit akım tablosudur. Bu tablolar hazırlandıktan sonra yatırımın net nakit tutarı hesaplanır ve bu rakamlar üzerinden yatırımın değerlemesi yapılır.
Net nakit tutarı üzerinden yatırımın değerlemesine yönelik hesaplanan rakamlara yatırımın karlılığı ismini veririz. Bu hesaplamalar yatırımın net bugünkü değerini bulma, yatırımın iç verim oranı hesaplanması ve ilave değerleme tekniklerini kapsar. Konuyla ilgili www.newakademi.com daki yatırım değerleme teknikleri yazılarımızı okuyabilirsiniz ayrıca excelde finansal modelleme eğitimimizi de inceleyebilirsiniz. Bu eğitim tamamen finansal fizibilite hazırlanmasına yöneliktir.