IRR (Internal Rate of Return) Türkçesi iç verim oranı olarak geçmektedir. Özellikle yatırımlarda karar verme aşamasında ve yatırımların karlılıklarının hesaplanmasında kullanılan bir orandır. Yatırımın sağlamış olduğu getiriyi gösterir ve bu orana bakarak yatırımla ilgili karar verir. irr nasıl hesaplanır?
IRR, özellikle proje değerlemede, finansal modellerde, şirket değerlendirmelerinde yada genel olarak değerlendirme işlemlerinde kullanılan rasyoların başında gelmektedir. Yapmış olduğunuz herhangi bir yatırımının tutarı ile gelecekte düzenli olarak elde ettiğiniz nakit akışlarının net bugünkü değerini sıfıra eşitleyen iskonto oranıdır. O nedenle IRR oranı projelerin başabaş noktasını gösteren iskonto oranı olarakta ifade edilmektedir. IRR çoğu zaman tek başına anlam ifade etmez bunun için başka karar vermenizi kolaylaştıracak kriterlere de ihtiyacınız vardır. IRR ve NPV genelde bir arada kullanılmaktadır. NPV'yi bilmeden IRR ele almak doğru değildir.
IRR(İç Verim Oranı) Nasıl Hesaplanır?
Matematiksel formülü burdan ifade etmek pek kullanışlı olmayacak ama şöyle bir örnekle ifade edebiliriz. 470 TL ödediğiniz ve önümüzdeki 5 yıl içerisinde her yıl 100 TL geri dönüşü olan projenin IRR'ını hesaplamak istersek:
450 - {500/(1+r)^1 +...500/(1+r) ^5}=0 bu förmülde r yi çekerek irr ı elde etmiş olursunuz. Hesap makinesi ile herhangi bir orandan başlayarak deneme yanılma yoluyla hesaplanabilir ancak Excel'in yogun şekilde kullanıldığı günümüzde irr hesaplaması aslında Excel ile çok basittir.
Excel'de irr nasıl hesaplanır?
b2 hücresinden başlayarak aşağıdaki rakamları girin:
-475
100
100
100
100
100
sonra c3 hücresine =irr(b2:b7) şayet Türkçe Excel kullanıyorsanız İç_Verim_Oranı(b2:b7) enter tuşuna basin. ve irr yüzde 1,73 olarak çıkar. bu nedir, nasıl yorumlanır açıkcası en önemlisi bu kısımdır. her sektöre her şirkete göre farklılık gösterir.
Bu yatırımın size yıllık olarak %1,73 kazandırıyor. 5 yıllık yatırım bugünkü rakamlar üzerinden size yıllık ortalam %1,73 kazandıracak. IRR rakamını değerlendirirken iskonto oranı ile karşılaştırırsınız. Şayet hesaplamış olduğunuz IRR iskonto oranından büyük ise yatırım karlıdır. İskonto oranı ile ilgli de bu aşamada bilgi verelim, çok kısaca anlatmak gerekirse iskonto oranı alternatif yatırım fırsatıdır yada yatırım kullanılan özsermayeden beklenen karlılıktır. Çok uzun konu aslında iskonto oranı hesaplama ve belirleme. konumuz IRR hesaplama olduğu için çok detaylarda sizleri boğmadan kısaca açıklamaya çalıştım.
Özetlemek gerekirse:
Hesaplamış olduğunuz IRR rakmını projede belirlenen iskonto oranı ile karşılaştırmalısınız. İskonto oranından yüksek bir IRR çıkarsa o proje karlıdır. İskonto oranından düşükse proje beklediğiniz karlılığı sağlamıyor.
Daha detaylı analiz, hesaplama ve yorumlamaları Excel uygulamalı finansal modelleme eğitimimizde bulabilirsiniz.
Kişiye özel, açık sınıf ve şirketlere özel eğitimlerimiz bulunmaktadır. Bilgi için: serdkaya@gmail.com
Serdar Kaya