İskonto Oranı yatırım kararlarını vermede yatırımda kullandıgınız fonların ağırlık ortalamasıdır. WACC tekniği ile belirlenir.
NPV hesaplarken, IRR hesapladıktan sonra özellikle iskonto oranı belirleme karşımıza çıkmaktadır. İskonto oranı belirleme amacınıza göre farklılıklar gösterebilmektedir. Bir tane genel tanımını yapmak pek dogru bulmuyorum. Şayet proje değerleme açısından iskonto oranı belirlemek istiyoranız, wacc tekniğini kullanmanız gerekir. Ancak wacc tekniği içerisinde bu sefer karşınıza öz sermayenin maliyeti karşınıza çıkacaktır. özsermayenin maliyeti ise oldukça göreceli olabilmekte ve bir çok varsayımı gözönünde bulundurmanız gerekecektir. Peki CAPM teorisi diyebilirsiniz ancak CAPM teorisi özellikle ülkemizde kullanılabilecek, piyasaların ve yatırımcıların ihtiyacına cevap verebilecek bir teori değildir malesef. Haliyle başa dönersek bir projenin iskonto oranı nasıl belirlenmelidir? WACC tekniği kullanılmalı. WACC tekniği içerisinde özsermayenin maliyetini belirlemede ise iki alternatifiniz öncelikli olmalı. Başka alternatiflerde mevcut ancak en önemli belirleyici 1) Yatırımcının alternatif yatırım karlılığı nedir? 2) Projenin gerçekleşeceği sektördeki ortalama yatırım karlılığı nedir?
Bu iki sorunun cevabını verdiğinizde WACC tekniği içerisinde kullanacağınız iskonto oranına büyük oranda yaklaşmış olacaksınız. Ve sonrası WACC tekniğinde ilgili formülü takip etmek olacaktır.
Equity IRR yada Yatırımcının NPV sini hesaplarken hangi iskonto oranı kullanılmalıdır? Yada bir fizibilite çalışması yaparken yeni makineye yatırım yapalım mı yapmayalım mı kararını verirken hangi iskonto oranı kullanılmalıdır?
Tüm bu soruların cevabında hesaplayacagınız iskonto oranı değişik yöntemlerle hesaplanarak belirlenmelidir. New York Akademi olarak Finansal Modelleme eğitimlerimizde özellikle bu konuya fazlaca yer ayırdık ve özellikle katılımcılara iskonto oranını yorumlama ve sonuçlarını görme muhakemesi veriyoruz.
Fakat ne olursa olsun iskonto oranı belirlerken, açıklayabileceğiniz, altını doldurabileceğiniz bir rakam olması önemli.
Bu konuyu örnekleriyle ele aldıgımız Finansal Modelleme eğitimimizi incelemenizi tavsiye ederiz...
Eğitim programlarımızla ilgili bilgi almak için email adresimiz: serdkaya@gmail.com