Nakit Akım Tablosu Nedir ?
Nakit akım tablosu bir finansçının bilmesi gereken en önemli konuların başında gelmektedir. Şayet başlangıç seviyesinde bir bilgiye sahipseniz konuyla ilgili bir eğitime katılmanız tavsiye edilir. Nedeni ise yazılı olarak açıklanması ve yorumlanması zor bir konu olması. Yüzyüze sözel olarak anlatılması ve yorumlanması daha etkili sonuç verecektir.
Konuyla ilgili finansal modelleme yada finansal analiz eğitimlerimize göz atmanızı tavsiye ederim.
Nakit Akım Tablosu (NAT) Nedir?
Nakit Akım Tablosu işletmelerin dönem içerisindeki nakit giriş/çıkışlarını detaylıca gösteren bir finansal tablodur. Sadece nakit giriş çıkışını gösterir, “dönem içerisinde nerelerden nakit yaratılmış” ve “bu nakitler nerelere kullanılmış” sorularının cevabı yer alır. Nakit hareketlerinden ziyade bunların yorumlanması en önemli konudur.
Nakit Akım Tablosu Nasıl Hesaplanır?
Nakit Akım Tablosunu oluşturmada iki tane yöntem vadır.
1 – Direkt Yöntem
2 – Dolaylı Yöntem (Net Kar Yöntemi)
Direkt yöntemde satışlardan başlayarak her türlü nakit gelirleri ve nakit giderleri hesaplayarak dönem sonu nakit tutarına ulaşmaya çalışırsınız.
Dolaylı yöntemde ile nakit akım tablosunun hesaplanması ise 3 aşamadan oluşur:
Net Kar ile başlanır, nakit girişi ve çıkışı gerektirmeyen işlemler burda net kara eklenir yada çıkartılır.
Sonrasında Bilançoda dönen varlıklardaki nakit değişimi hesaplanır. Son işlem ise Bilançoda Cari Pasiflerdeki değişimin hesaplanmasıdır.
Bu aşamada oluşan nakit tutarı işletmenin operasyonlarından kaynaklanan nakit akışını gösterir, ingilizce açıklaması Cash Flow from Operastion (CFO) olarak ifade edilir.
Bu aşamada şirketin duran varlık alımları, teknoloji yatırımları, duran varlık satışları gibi işlemlerden kaynaklanan nakit hareketleri yer alır.
Sermaye artışları, banka kredileri, temettü ödemeleri gibi işlemlerin yer aldığı aşamadır.
Bu işlemler sonunda ulaştığınız rakam size dönem içindeki nakit değişimini verir. Dönem başı nakit tutarını eklediğinizde ise dönem sonu nakit tutarınıza ulaşırsınız buda sizin bilançodaki kasa değerine eşit olmalıdır.
Konuyla ilgili çok sayıda örnekleri finansal modelleme yada finansal analiz eğitimlerimizde ulaşabilirsiniz.