Finansal Yazılar

DASHBOARD NEDİR


Dashboard, çok karmaşık hesaplamaların olduğu excel tablolarının veya modellerin kısaca özetlenerek görsel unsurlarla gösterimidir. Yöneticiler ve nihai kullanıcıların bir çok kritik sonucu aynı anda yada özetle göstermesini sağlar vede görsellik olarak kolayca algılanabilmesini sağlar.

Excel'de yapılan Dashboard'larda olması gereken unsurlar:

- formüllerin dinamik bir yapıda kurgulanması gereklidir. İleri düzey excel fonksiyon bilgisine ve de içiçe excel kurgularına ihtiyaç vardır. Offset, match, index içeiçe kullanımı gibi. Bazen çok basit formüllerle de dashboard oluşturabilirsiniz. Fakat ne kadar çok ileri düzey excel fonksiyonları bilirseniz veri çekmede çok rahat edersiniz.

- İnteraktif yapıda olması: kullacılar için interaktif yapıda kurgulanması gerekir. Menüden bölge seçimi, ülke seçimi ve sonuçların buna göre değişmesi gibi.

- İnteraktif Grafikler: Grafik unsuru ise olabildiğince aslında zenginleştirilmiş unsurunun olması gerekir.

Tüm bu yazdıklarımızdan aslında excel'de dashboard için mühendislik+sanatsal bir yapıda raporlama diyebiliriz. 

Unutmayın son zamanlarda eğitimim programım başka kurumlar tarafından kopyalanmakta yada benden ders alan ögrencilerim tarafından diğer kurumlarda aynı eğitim verilebilmekte. Eğitmenin kim oldugunu ve background bilgisini mutlaka sorgulayın.

Dashboard için herkes farklı yapılarda farklı görselliklerde oluşturabilir o nedenle olabildiğince farklı kullanıcıların çalışmaları görmek faydalıdır. Dashboard eğitim duyurularımı yine web sayfamıza emailinizi bırakarak alabilirsiniz.

10 üzerinden 9,5 ortalamaya sahip olan aşağıdaki eğitimimi incelemenizi tavsiye ederim.

Yukarı Git