Finansal Modelleme günümüz iş dünyasında hemen hemen her alanında artık kullanılmaktadır. Yatırım kararlarından, fizibilite çalışmalarına ve maliyet kesintilerine kadar birçok alanda kullanılan finansal modeller gelecekle ilgili belirsizlikleri azaltmak, yapılan yatırımın karlılığı hesaplayabilmek açısından önemlidir.
Finansal Modelleme Nedir?
Herhangi bir yatırım fikrinin karlılığını hesaplayabilmek amacıyla oluşturulan mali ve finansal tablolarının tamamına vermiş olduğumuz isimdir. Excel üzerinde birçok mali ve finansal tablodan oluşur. Bu tabloların sayısı yatırımın türüne göre değişmekle birlikte birçok tablo mutlaka olmalıdır. Herhangi bir finansal modelleme genellikle şu tablolardan oluşur: Gelir Tablosu, İşletme Giderleri(Opex) Tablosu, Tahmini Yatırım Tutarı(Capex) Tablosu, KDV Hesaplamaları, Finansman Tablosu, Nakit Akım Bütçesi, Net Nakit Tutarı ve Değerleme
Projenin ya da yatırımın büyüklüğüne göre hesaplanan tabloların sayısı artabilir. Fakat önemli nokta, değerleme kısmına ulaşabilmektir. Değerleme ise yatırımın NPV(Net Bugünkü Değer), IRR(İç Verim Oranı) ve Payback(Yatırımın Geri Ödeme Süresi) rakamlarının hesaplanmasıdır.
Bu tabloların tamamının oluşturulmasını yazmış olduğum Excel Uygulamalı Finansal Modelleme Kitabımda yada Finansal Modelleme eğitimlerinde görebilirsiniz.
Finansal Modelleme Aşamaları:
Herhangi bir yatırımın modellemesinde nerden başlayacağınıza karar veremeyebilirsiniz. Bu gibi durumlarda özellikle yapmanız gereken, ilk olarak Varsayımlar sayfasını oluşturmak olmalıdır.
Diğer aşama ise gelirlerin oluşturulmasıdır. Yatırımlarda elde edeceğiniz gelirleri hesaplamalısınız.
Gelirlerden sonra, yatırım için yıllık işletme giderleri İngilizce karşılığı Opex tablosu, yani operational expenses tablosu gelir. Bu ise projenin işletme giderlerini kapsar.
Ve artık yatırımın gelir tablosunu hazırlamak için hemen hemen tüm kalemleri hesaplamış olduk. Yatırımın Gelir Tablosunu hazırladıktan sonra ise diğer aşama Nakit Akım Tablosu (Cash Flow) bir araya getirmektir.
ve son aşama ise Değerleme yapmaktır. Yani yatırımın NPV, IRR ve Payback periyodlarının hesaplanması.
Tüm bu hesaplamalardan sonra bu sonuçların uygun bir şekilde executive summary de özetlenmesi gerekir.
Şayet konuya ilginiz varsa mutlaka Finansal Modelleme eğitimlerimizi incelemenizi tavsiye ederim.
Serdar Kaya
serdkaya@gmail.com