Finansal Yazılar

TARIM YATIRIMLARINDA FİZİBİLİTE HAZIRLANMASI


Her yatırımda olduğu gibi tarım sektöründe de yatırım yaparken fizibilite raporunun hazırlanması yatırımın başarıya ulaşması açısından önemli. Ülkemizde tarım sektöründe yapılan yatırımların çok gelişi güzel ve kulaktan duyma yapıldıgını her gittiğim şehirde gözlemliyorum. Tabii başarıya ulaşabilen çok az sayıda.

Tarım sektörüne yatırım yapacaksanız mutlaka ve mutlaka fizibilite raporu hazırlatmalısınız. Tarım sektöründe fizibilite raporunda önemli unsurlar:

1 – Toprak Analizi: yetiştireceğiniz ürüne karar vermeden önce var olan arazinin toprak analizini mutlaka yaptırın. Aksi halde ne dikerseniz dikin ne kadar ilgilenirseniz ilgilenin o ürünün başarıya ulaşmasına imkan yok toprak türü elverişli değilse.

2 – Ürün Seçimi: Toprak analizine uygun, hava ve su özelliklerine göre dogru ürünün seçilmesi gerekiyor. Özellikle sıcaklık sogukluk bilgisi çok detaylı şekilde incelenmelidir.

3 – Üretim Teknolojisi ve Süreci: Tarımsal fizibilite raporlarında en çok değer verdiğim konulardandır. Bunun özellikle belirlenmesi ve detaylıca hazırlanması gerekmektedir.

4 – Finansal Değerleme: yapılan yatırımın karlı olup olmadığının ölçülmesi.

Bu listeyi tabii çok daha fazla uzatabiliriz. Tarım sektöründe yatırım yapmayı düşünüyorsanız mutlaka fizibilite raporunu hazırlatmanızı öneririm.

Yapmış olduğum bir çok tarım fizibilite çalışmalarında çok ilginç sonuçlarla karşılaştım. Karlı çıkabilir diye düşündüğüm yatırımların aslında çok karlı olmadığını, yada pek kar çıkmayabilir dediğim ürünlerde ise karlılığın yüksek çıkabildiğini gördüm.

Tarım sektöründe özellikle ziraat mühendislerinden yardım alınmasını özellikle tavsiye ederim.

New York Akademi olarak tarım sektöründeki yatırımlar için gerek eğitim gerekse danışmanlık hizmetlerimiz bulunmaktadır. Bu konuda Türkiye genelinde çalışmalarımız bulunuyor.

Serdar Kaya
New York Akademi

Yukarı Git